Zubni implantati

Šta su zubni  implantati?

Zubni impalntati su slični veštačkim korenovima zuba koji se ugrađuju u viličnu kost. Napravljeni su od titanijuma, metala koji je potpuno biokompatibilan (bioloski prihvaćen) , sa ljudskim telom. Zubni implantati se ugradjuju u viličnu kost na mestu zuba koji
nedostaje ili na takvim pozicijama koje su najbolje da oni nose most. Posle perioda zarastanja i oseointegracije zubni implanti se opterećuju krunicama ili mostovima ili prozezama.

Koje su prednosti dentalnih implantata?

 1. Izbegava se brušenje zdravih zuba , kao što je to uobičajeno kod izrade standardnih mostova
 2. Zubnim implantatima je moguće uraditi potpunu restauraciju gornje i donje bezube vilice kako bi se izbeglo nošenje proteza.
 3. Postavkom atečmena (veznih elemenata) na mini dentalne implantate i istih na totalnu protezu moguće je redukovati neprijatno nepce gornje totalne proteze i istu stabilizovati tako da ne dolazi do neprijatnog ispadanja. Takođe je moguće fiksirati i stabilizovati donju totalnu protezu.
 4. Proces apsorpcije alveolarne kosti se zaustavlja ugradnjom implantata.

Koji je proces ugradnje zubnih implantata?

 1. Potrebno je najpre da imamo vaš ortopan snimak. Možete ga izraditi kod nas a možete nam ga i poslati preko e-mail adrese.
 2. Na osnovu vašeg snimka mi cemo odrediti koje su najbolje pozicije za ugradnju implantata a zatim se na osnovu njih izraduju tomografski snimci na osnovu kojih dobijamo uvid u širinu i visinu kosti tacno odredenih regija. Ukoliko se rešite da snimke radite na drugom mestu mi cemo na ortopan snimku koji ste nam poslali da obeležimo regije koje nas zanimaju i taj snimak da vam vratimo nazad. Vi cete taj snimak pokazati u vašem lokalnom rendgen centru a oni ce vam napraviti tomografske snimke.
 3. Posle uvida u tomografske snimke donosimo odluku o igradnji implantata i pravimo plan rada koji ukljucuje plan terapije i cene.
 4. Ako se ispune svi uslovi pristupamo ugradnji implantata.
 5. Nakon ugradnje ceka se 3 – 4 meseca kako bi došlo do oseointegracije implantata a zatim se na njih stavlja krunica (krunice) ili most.

Da li postoje neki posebni uslovi nakon ugradnje implantata?
Uslov je besprekorno odrzavanje oralne higijene i redovne kontrole. Bez ovoga se uspešna implantološka terapija ne može ni zamisliti.

Mini dentalni implantati i proteze

U pitanju su totalne proteze gornja i donja koje se drze na mini implantatima. Sam postupak ugradnje mini implantata je isti kao i za sve druge implantate (klikni ovde za postupak ugradnje implantata). Posle tri meseca od ugradnje implantati mogu da se opteretre protezom.

O čemu se zapravo radi?

Radi se o tome da se u totalnu protezu i na implantat stavlja atacment slican drikeru. Muški deo je na implantatu a ženski na protezi. Unošenjem proteze u usta proteza se fiksira na implantatu.

Šta ja kao pacijent dobijam ovim tretmanom?

Totalna proteza se drzi na principu ventilnog ucinka. Ponekada zbog redukcije alveolarne kosti usled gubitka zuba dolazi do smanjenja površine tkiva koje nose protezu i samim tim ventilni ucinak nije moguce postici. Ovim postupkom dakle fiksira se proteza i izbegava njeno neprijatno klackanje ili ispadanje iz usta. Gornja totalna proteza ima veliku nepcanu plocu , koja mnoge pacijente iritira i zadaje im neprijatnosti ali je neophodna zarad dobijanja ventilnog ucinka. Kada se odlucite za mini implantate , proteza ce se fiksirati za njih pa nepcana ploca može da se iskljuci a proteza redukuje zato što ventilni ucinak više nije potreban.

 • BioHorizons sa abatmentom
  650€
 • Nobel BioCare
  750€
 • Abatment za Nobel BioCare
  100€
 • Zimmer
  750€
 • Abatment za Zimmer implantat
  100€
 •  

 • Mi plaćamo

 • Zakažite pregled

  Vršimo sve stomatološke usluge brzo, efikasno i kvalitetno. Bez dugog čekanja, u prijatnom ambijentu omogućite sebi zdrav i lep osmeh!
  Vidi više
 • Radno vreme

  Svi pacijenti sa bolovima bice primljeni u toku radnog vremena. Molimo Vas da pogledate detaljno radno vreme ordinacije.
  Vidi vise

Zakažite Vaš termin

Trudimo se da prevazidjemo očekivanja pacijenata u svakom pogledu

Web Statistics