O oralnoj hirurgiji

Oralna hirurgija je specijalizovana grana stomatologije koja se bavi hiruškim lečenjem oboljenja unutar usne duplje.

oralna-hirurgija-ordinacija

Bol?

Oralno hiruške intervencije su bezbolne. Kod većine oralno hiruskih intervencija bol je moguće eliminisati primenom lokalnog anestetika koji se ubrizgava ili u okviru regije koja je predmet zahvata ili oko udaljenog dela živca kako bi se blokiralo sprovodjenje impulsa. U retkim slučajevima javlja se potreba za primenom opšte anestezije i to u glavnom kod pacijenata koji se previse plase ili dece ometene u razvoju. U tom slučaju intervencija se obavlja u bolnickim uslovima pod nadzorom anesteziologa.

 • Vađenje zuba

  Vađenje zuba je oralno hiruška procedura koja za cilj ima odstranjivanje zuba iz njegove alveole tj. same usne duplje a kako bi se postigla terapijska svrha. Vise o vađenju zuba pročitajte ovde.

 • Vađenje umnjaka

  Impaktirani zubi uopste su oni zubi koji iz odredjenih razloga nisu nikli i postavili se na svoje mesto u vilici te su ostali zaglavljeni u viličnoj kosti. Najčešci takav primer se javlja kada su u pitanju umnjaci. Vađenje implaktiranog umnjaka i bio kog drugom impaktiranog zuba je hiruška intervencija kojom se pristup zubu zarobljenom u viličnoj kosti te se on uklanja. Više o vađenju umnjaka pročitajte ovde.

 • Lecenje apscesa

  Apces je ogranicena gnojna kolekcija nastala delovanjem bakterija. Izmedju ostalih uzrocnici ovakve vrste infekcije u predelu lica i vilica mogu biti zubi i njihova okolna tkiva. Kada se javi apsces on se manifestuje otokom , crvenilom, povisenom temperaturom , bolom a moze se javiti i fenomen fluktuacije

  Incizija apscesa je oralnohiruski postupak kojim se evakuise njegov gnojni sadrzaj sto je prvi korak u lecenju. Ukoliko se proceni da je stanje zuba uzrocnika ili okolnih tkiva takvo da za njegovo dalje zadrzavanje u vilici ne postoje uslovi zub uzrocnik je potrebno izvaditi cime se takodje postize evakuacija gnoja.

  Kada stanje zuba uzrocnika kao i okolnih tkiva dozvoljava njegovo cuvanje potrebno je izvrsiti adekvatnu terapiju lecenja kanala korena – endodoncija kako bi se sprecio recidiv infekcije u buducnosti.

 • Plastika sinusa

   Plastika sinusa ili zatvaranje oroantralne komunikacije je oralnohiruska procedura kojom se zatvara komunikacija izmedju maksilarnog sinusa i usne duplje nastala vađenjem zuba.

  Ovakva komunikacija nastaje iz dva razloga. Prvi je anatomski položaj dela korena zuba koji se nalazi u sinusu , drugi razlog je sirenje infektivnog procesa koji nastaje oko vrha korena zuba i njegovo sirenje ka kostanom podu sinusa prilikom čega on može biti oštećen.

 • Alveoloplastika

   Alveoloplastika je oralnohiruska procedura oblikovanja alveolarnog grebena koja ima za cilj da se on dovede u takav oblik i takvo stanje da uspesno moze da nosi totalnu ili wizill protezu.

 • Frenektomija

  Frenektomija je procedura uklanjanja vezice između sredine usne i alveolarnog grebena ili između jezika i poda usta tzv. frenuluma.

  Razlozi za sprovođenje frenektomije su:

  • Frenektomija jezika radi njegovog oslobađanja i pravilnog razvoja ili korekcije govora
  • Ortodontske svrhe
  • Prdprotetska priprema
  • Preventiva nastanka i daljeg razvoja parodontopatije
  • Terapija parodontopatije
 • Apikotomija

  Apikotomija je uklanjanje infektivnog procesa oko vrha korena zuba koji nastaje kao posledica infekcije u kanalu korena a siri se u periapikalni prostor tj. kost oko vrha korena zuba. Više  o apikotomiji možete pročitati ovde.

 • Operkulotomija

  Šta je operkulotomija?
  Operkulotomija je vrsta gingivektomije (uklanjanja zubnog mesa) koja je vezana za umnjak koji nije iznikao. U toku intervencije tj. uklanja se operculum deo gingive oko i iznad umnjaka.

  Da li je bolna?
  Radi se u lokalnoj anesteziji i nije bolna.

  Koliko traje?
  Traje veoma kratko.

  Iz kog razloga se radi?
  Radi se u sklopu terapije upale desni oko impaktiranog umanjka (perikoronitis).

 • Cistektomija

  Šta je cistektomija?
  Cistektomija je oralno hirurška procedura pri kojoj se iz kosti vilice uklanja cistični sadržaj kao i omotač ciste.

  Da li je procedura bolna?
  Radi se u lokalnoj anesteziji i nije bolna.

  Koliko traje intervencija?
  Teško je reći. To zavisi od veličine ciste.

 • Uklanjanje fibroma, epulisa i granuloma

  Ove procedure su oralno hiruške intervencije kojima se uklanja benigno iz usne duplje.

  Da li su bolne?
  Rade se u lokalnoj anesteziji i nisu bolne.

Kliknite da saznate više

Ukoliko nalazite ovu stranicu korisnom molimo Vas da je podelite sa prijateljima